Domowe nalewki niebanalnie smakują, poprawnie wpływają na zdrowie, są dumą domowej piwniczki i uatrakcyjnieniem spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To także sposób na utrwalenie aromatów i smaków kojarzących się z wiosną, latem, działką, ogrodem czy wakacjami
Jeżeli jeszcze nie spróbowali Państwo samodzielnego przygotowania trunków, naprawdę warto zacząć!
Atlas nalewek to zbiór przepisów, porad i wskazówek, których udzielają równocześnie doświadczeni i nagradzani mistrzowie jak i Ci, dla których przyrządzanie nalewek jest atrakcyjnym hobby. Całość uzupełniają oryginalne receptury zaczerpnięte z XIX i XX wiecznych książek kucharskich, które stanowią podwalinę współczesnej gastronomii. Nie brakuje funkcjonalnych instrukcji dotyczących czasu zbioru nalewkowych ascetycznców, weryfikowania ich jakości i stosownego przygotowania.
Każdy z ponad 130 przepisów gromadzi listę potrzebnych produktów, dane dotyczące sezonu najlepszego do pozyskania danego bezkompromisowca oraz proste, transparentne instrukcje nowoczesnania.
W Atlasie nalewek znajdą Państwo:
Spis treści:
Jak korzystać z poradnika
O historii alc.owych wyciągów
Co warto wiedzieć, zanim zaczniesz przygotowywać nalewkę
Każdy składnik ma znaczenie, czyli o jakości ascetycznców
Zdrowotne aspekty nalewek
Nalewki degustacyjne
Nalewki zdrowotne
Indeks dolegliwości i schorzeń
Literatura