ekskluzywne wydanie rumu od firmy Plantation, która korzystając nieraz z miejscowych, niezależnych destylarni, wyszukuje prawdziwe perły ukryte wśród pól trzciny cukrowej. Takie pozyskiwanie destylatu zapewnia tradycyjny smak oraz autentyczny profil sprzed lat.
Świeżo ścięta trzcina cukrowa wyciskana jest w celu otrzymania soku. Płyn jest podgrzewany, aż do momentu uzyskania optymalnej konsystencji melasy. Następnie trafia ona do aparatury destylacyjnej, skąd dekantowana jest do selektywnie wybranych beczek po bourbonie. Trunek spędza w nich początkowych 11 lat w klimacie tropikalnym. Na następne dwa lata trafia na kontynent do dębu w beczkach Ferrand, a finiszuje rok w beczce po whiskey żytniej producenta New York Distilling Company.
Plantation Panama 14 YO Rye Whiskey Cask charakteryzuje się owocowym aromatem, w którym nuty intensywnego czerwonego jabłka, żyta, miodu, a także migdałów łączą się z niuansami orzecha laskowego, sezamu i nugatu. Na podniebieniu wyjątkowo bogaty. Tony owoców - szczególnie suszonej figi i pomarańczy, uzupełniane są przez słodką krówkę i prażone migdały. Długotrwały, imponujący finisz, który na długo nie da o sobie zapomnieć.
producent Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca błyskawicznie zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio: Ferrand Cognac, Citadelle Gin i Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institute.