znakomita seria sześciu nieszablonowych trunków w wersji degustacyjnej od marki Plantation, skategoryzowana i umieszczona w pełnym charakteru opakowaniu. Każda z butelek posiada 0,1l pysznego płynu, który jest wyśmienitą ilością, żeby oddać się degustacji - na przykład w towarzystwie dobrego cygara.
Ten zestaw to wybitna sugestia eksploracji świata rumów, bez konieczności samodzielnego dobierania smaków. To początek sporej przyjaźni z marką Planatation oraz wrażeń, których każdy koneser powinien zaznać.
zestaw zawiera:
- rum 3 Stars 41,2% 0,1l - mieszanka destylatów z trzech Wysp Karaibskich, harmonijnie łącząca w sobie ich parametry typowe. Nazwa "3 Stars" odsyła oczywiście bezpośrednio do trójki bohaterów, a są nimi: 3-letni rum z Trynidadu filtrowany węglem aktywnym, młody i pełen werwy rum z Barbadosu, a także dojrzalszy i prawidłowo ułożony 12-latek z Jamajki. Całość zachowuje świeży i pełen energii charakter rumu białego, toteż genialnie wypada w koktajlach i drinkach. Nie lada gratka dla mistrzowskich i domowych barmanów.
- rum Original Dark 40% 0,1l - istotą tego wydania jest dostatek jego smaku, a także technologia podwójnego starzenia. Trunek jest mieszanką brązowych rumów z Trynidadu. Podlega destylacji, a następnie jeszcze przed wyjazdem do Francji, dojrzewa w swym karaibskim klimacie tropikalnym, w amerykańskich dębowych beczkach po burbonie. W Europie klaruje się efekt końcowy. Plantation Original Dark Double AGED Rum ma lekko dymny aromat z nutami bananów, skórki cytrusowej i goździków.
- rum Grande Reserve 40% 0,1l - to rum starzony w amerykańskich beczkach po burbonie. Znamionuje się aromatem słodkiego karmelu, a także lekko zaostrzonej skórki pomarańczy. Wyczuwalne są w nim nuty przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, wanilii, które mieszają się z karmelowym charakterem melasy.
- rum Gran Anejo 42% 0,1l - mieszanka destylatów z Gwatemali, a także Belize - dwóch sąsiadujących ze sobą krajów, które łączy pasja do tradycyjnie wyrabianych rumów. W zależności od kraju proces leżakowania trwa trzy lub od czterech do sześciu lat w amerykańskich beczkach po bourbonie. Gotowa mieszanka dojrzewa co najmniej dwa, a maksymalnie nawet trzy lata na Karaibach, po czym transportowana jest do odległego francuskiego regionu Cognac, gdzie spędza kolejne 12 miesięcy w beczkach użytkowanych do starzenia koniaku. Konsekwencją jest bogaty aromat z intensywnymi nutami sherry, a także odrobiną pieczonych przypraw. W smaku objawiają się akcenty porto, tytoniu, lukrecji i ujmujące niuanse dębowe. Niezwykle złożony profil, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.
- rum XO 20th 40% 0,1l - ten niezwykły rocznik rumu został wprowadzony z okazji 20. Rocznicy powstania Maison Ferrand - miejsca produkcji pochodzących z Barbadosu trunków, które typowo liczą sobie od 12 do 20 lat. Podobnie jak w sytuacji innych rumów Plantation, najpierw dojrzewa w kraju ojczystym, czyli na Barbadosie, a korzyści z dalszego starzenia i pielęgnowania czerpie już poza jego granicami. Destylaty użyte do stworzenia wersji 20th Anniversary kupażowane były we Francji (Chateau de Debonnet), a leżakowały w beczkach pierwotnie używanych do koniaków Pierre Ferrand. Swój niepowtarzalny wyraz rumy marki Plantation uzyskują dzięki zachowaniu wyłącznie klasycznych, lokalnych metod produkcji.
- rum Xaymaca 43% 0,1l - jest rewelacyjną próbą przeniesienia konwencjonalnego, XIX-wiecznego, jamajskiego stylu trunku do współczesności. Profil proponuje specyficzne smaki pieczonych bananów i grillowanego ananasa. To butelkowanie kładzie szczególny nacisk na uchwycenie autentycznego fenomenu jamajskiej destylacji. Rum wyprodukowany jest z melasy, która była fermentowana w drewnianych beczkach przez okres od 1 do 3 tygodni. Destylat dojrzewa w beczkach po Bourbonie do maksymalnie 3 lat, a następnie, przez kolejny rok, leżakuje w ex-beczkach po Ferrand Cognac we Francji.