Mieszanka destylatów z Gwatemali, a także Belize - dwóch sąsiadujących ze sobą krajów, które łączy pasja do klasycznie wyrabianych rumów. Destylacja odbywa się w czterokolumnowych alembikach w Gwatemali oraz dwukolumnowych w Belize. W zależności od kraju proces leżakowania trwa trzy albo od czterech do sześciu lat w amerykańskich beczkach po bourbonie. Gotowa mieszanka dojrzewa co najmniej dwa, a maksymalnie choćby trzy lata na Karaibach, po czym transportowana jest do odległego francuskiego regionu Cognac, gdzie spędza kolejne 12 miesięcy w beczkach wykorzystywanych do starzenia koniaku. Łatwo policzyć, że aby osiągnąć unikatowy smak tego wydania potrzeba co najmniej 6, do 10 lat różnych warunków przechowywania.
efektem jest bogaty aromat z intensywnymi nutami sherry i odrobiną pieczonych przypraw. W smaku objawiają się akcenty porto, tytoniu, lukrecji i ujmujące niuanse dębowe. Nad wyraz złożony profil, który zachwyci najistotniej wymagające podniebienia.
marka Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca błyskawicznie zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi W Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.