Limitowana edycja rumu vintage od firmy Plantation, który został wydestylowany na Barbadosie w West Indies Rum Distillery w 2011 roku. Następnie dojrzewał w tropikach Brighton Beach poprzez 4,5 roku, po czym został wysłany do Francji, gdzie w Javrezac leżakował w beczkach po koniaku Ferrand kolejnych, niemal 5 lat.
dzięki temu złożonemu procesowi produkcji oraz zaangażowaniu doświadczonych rzemieślników, osiągnął nieszablonowy profil, który olśniewa walorami aromatycznymi, a także smakiem.
Plantation Barbados 9YO otwiera się bogatym bukietem wypełnionym nutami dębowej przyprawy, cynamonu, imbiru, pieprzu, suszonymi śliwkami, skórką pomarańczy oraz orzechami laskowymi. Na podniebieniu dodatkowo wyczuwalne są także niuanse orzechów włoskich, czekolady, karmelu, gałki muszkatołowej i wanilii. Finisz długi, a także satysfakcjonujący, z akcentami wibrującej, cytrusowej skórki i suszonych owoców.
producent Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca momentalnie zdobył zachwyt w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, dostaje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.