wyjątkowy rum z Peru! wyprodukowany na bazie melasy i destylowany w dolinie Chicama jest starannie opracowaną kompozycją destylatów z 2004, 2006 i 2010 roku. Początkowo napój leżakuje w dębie po bourbonie, a także beczkach z drewna słoweńskiego, a następnie jest wysyłany do Francji, gdzie kolejne dwa lata dojrzewa w chłodniejszym klimacie europejskim, w beczkach Ferrand i po Willett Rye Whiskey.
Plantation Peru Multi Vintage znamionuje się aromatem przywodzącym na myśl nuty lakieru, które prędko ustępują niuansom owocowym, wanilii oraz żytniej whiskey. W tle wyczuwalny także dym drzewny z balsamicznym akcentem. Na podniebieniu bogate, pełne nut owoców - gotowanej gruszki, dojrzałego banana i kiwi. W smaku pozostawia także tony cytrynowe, suszonego imbiru, migdałów, pieprzu i gałki muszkatołowej. Finisz długi, raczej wytrawny, proponujący niuanse mlecznej czekolady, włoskich orzechów i banana.
producent Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca momentalnie zdobył zachwyt w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, uzyskuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.