Pane Carasau to kamień węgielny chleba tworzonego we Włoszech, a dokładnie na Sardynii. Jest on wytwarzany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na wyjątkowo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces potrzebny do nadania mu charakterystycznej i specyficznej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go wyróżnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
elementy: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
elementy użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne minimalistycznce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, osiągalne jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa specyficznego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana klasycznego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta śladowa, aromatyczna korekta polepsza smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i różnorodnych sposobów jego spożywania.
elementy przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w sytuacji Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym komponentyem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
tradycyjny, tradycyjny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W przypadku linii KOROME pomyślano o zwiększeniu doznań smakowych, proponując rodzaje z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma różnorodnymi potrawami, od przystawek poprzez dania główne a na deserach kończąc.
firma KOROME, sardyński producent Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej producenta przyjaznymi dla WEGAN.
wyprodukowano we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna