Pane Carasau to kamień węgielny chleba wykonanego we Włoszech, a skrupulatnie na Sardynii. Jest on stworzony z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na bardzo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, cykl konieczny do nadania mu typowej i unikalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go wyróżnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
komponenty: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
elementy użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne surowce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, osiągalne jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa specyficznego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana tradycyjnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta nieduża, aromatyczna korekta polepsza smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i rozmaitych sposobów jego spożywania.
elementy przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w przypadku Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym komponentyem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
konwencjonalny, tradycyjny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W sytuacji linii KOROME pomyślano o zwiększeniu doznań smakowych, oferując typy z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma najróżniejszymi potrawami, od przystawek poprzez dania główne a na deserach kończąc.
producent KOROME, sardyński firma Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej producenta przychylnymi dla WEGAN.
wyprodukowano we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna