Pane Carasau to kamień węgielny chleba produkowanego we Włoszech, a precyzyjnie na Sardynii. Jest on tworzony z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na bardzo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces niezbędny do nadania mu standardowej i oryginalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go eksponuje. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
składniki: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
składniki użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne surowce, dzięki którym stosując cykl wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, realne jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana konwencjonalnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta niewielka, aromatyczna korekta ulepsza smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i przeróżnych sposobów jego spożywania.
składniki przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w sytuacji Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym komponentyem tego artykułu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
konwencjonalny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W sytuacji linii KOROME pomyślano o powiększeniu doznań smakowych, proponując warianty z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma najróżniejszymi potrawami, od przystawek poprzez dania główne a na deserach kończąc.
producent KOROME, sardyński marka Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej producenta przyjaznymi dla WEGAN.
tworzono we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna