Pane Carasau to kamień węgielny chleba wykonanego we Włoszech, a dokładnie na Sardynii. Jest on wykonany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na niezwykle cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces niezbędny do nadania mu standardowej i oryginalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go wyróżnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
komponenty: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
komponenty użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne bezkompromisowce, dzięki którym stosując cykl wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, możliwe jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana konwencjonalnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta mała, aromatyczna korekta poprawia smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i przeróżnych sposobów jego spożywania.
składniki przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w przypadku Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym składnikiem tego towaru. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
konwencjonalny, konwencjonalny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W sytuacji linii KOROME pomyślano o zwiększeniu doznań smakowych, oferując warianty z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma najróżniejszymi potrawami, od przystawek przez dania główne a na deserach kończąc.
producent KOROME, sardyński marka Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swojej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej marki przychylnymi dla WEGAN.
tworzono we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna