Tojiro Basic VG-10
Japoński nóż o wszechstronnym zaimplementowaniu, asygnowany na ogół do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ ma cienkie ostrze, genialnie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. wielka klinga usprawnia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki albo na patelnię.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, producenta założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali używanej w tworzeniu noży. W swej ofercie mają szereg stali „linii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być wyprodukowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu powodują iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym z reguły zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako podarek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%