Tojiro Shirogami to seria fachowych rdzewnych noży kuchennych, asygnowanych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o niezwykle wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez markę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technikę Tatara. Arcytrudnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Klasyczna metoda wykańczania noży na czarny mat (zwana Kurouchi) nadaje klingom specyficzny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Lekkie rękojeści w kształcie litery D wykonano z gęstego i wytrzymałego na wilgoć drewna magnolii japońskiej.
profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro SHIROGAMI 24 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Twardość: +/- 60 HRC
Długość pełna: 41 cm
Długość ostrza: 24 cm
Szerokość klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 4,1 mm
Waga: ok. 135 g