Tojiro Atelier VG-10
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, asygnowany najczęściej do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, doskonale się także sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. obfita klinga usprawnia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
VG10 została opracowana poprzez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali używanej w produkowaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „kolekcji V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także kolekcję „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez wyjątkowo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być wytworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym przeważnie zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, również sprawdzą się jako podarunek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%