Nóż japoński Santoku DAMASCUS o długości 18 cm. ma cieńsze ostrze od noża szefa kuchni, które stopniowo zaokrągla się na końcu stwarzając prostszą krawędź. Nieprzeciętnie stanie na wysokości zadania do krojenia mięsa i ryb w cienkie plasterki.
Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pielęgnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI. Ostrze noży tworzone jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 poziomów Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione tradycyjnym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym przez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali. Każdy nóż ze stali damasceńskiej producenta KASUMI jest unikalnym arcydziełem klasycznej sztuki rękodzielniczej.
atrybuty produktu:
- ostrze: stal damasceńska
- 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-60 HRC
- niezwykle wysoka ostrość noża
- rękojeść wytworzona z twardego drewna pakka
- noże należy myć ręcznie
- ostrze ozdobione dwustronnie klasycznym wykończeniem
- długość całkowita: 31 cm