Tojiro Atelier WM Forged VG-10
najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania przeróżnych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, eliminowaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i zapewnia całkowitą kontrolę nad nożem.
VG10 została opracowana poprzez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali używanej w produkcji noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być wykonane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym przeważnie zostaje na poziomie 60-61 HRC. Wytrzymałość VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako upominek.
Skład stali:Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%