Naturalny sok, który produkowany jest w 100% z jednej z najstarszych odmian w portfolio polskiej marki Rezerwat Jabłek. Żeleźniak został wyhodowany w XVII wieku w Niemczech. W Polsce zasłynął jako najmocniej kultowa ozdoba choinkowa - to właśnie jabłka tej odmiany wieszano na Boże Narodzenie na gałązkach, ponieważ można je było długo przechowywać i zachowywały głęboką, czerwoną barwę.
Sok charakteryzuje się śliwkowym aromatem. Na podniebieniu także dojrzałe nuty śliwki łączą się z niuansami suszonych moreli. Eksponuje się niską kwasowością, a także przyjemnym, słodkim profilem. Najlepiej serwować go po schłodzeniu do temperatury od 12 do 14°C.
Polska firma Rezerwat Jabłek powstała z tęsknoty za dawnymi, szlachetnymi owocami. Powszechnie znane i napływowe odmiany jabłek wyparły te klasyczne, silnie związane z dawnymi czasami, a także dzieciństwem wielu współczesnych dorosłych. Rezerwat Jabłek w swych zdrowych, pysznych sokach, postanowił powrócić do tamtych beztroskich chwil, oferując smakoszom to, co najkorzystniejsze. Firma poszukuje starych sadów, a następnie otacza je nieszablonową opieką. Owoce zbierane są tam ręcznie, a następnie tłoczy się je przy pomocy wypracowanych sprawdzonych technik. To niezwykły projekt, który przenosi do współczesnych realiów w pełni naturalne, jednoodmianowe, a tak przeróżne i godne spróbowania soki.