Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Cechuje się częstym użytkowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także szerokiej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w obszerne ilości ryb.
Do posiłków pije się wina greckie, uznane już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono świeże składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią znaczną część diety.
Autorka w sposób płynny prezentuje mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza innowacyjna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić specyficzny smak mezathes ( rozmaite przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy rewelacyjnych potraw rodem z Bizancjum sera feta, wędzonej ikry czy klasycznego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, by zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.
Tytuł tradycyjna kuchnia grecka Autor Barbara Jakimowicz-Klein Wydawnictwo ASTRUM EAN 9788372778161 ISBN 9788372778161 Kategoria Literatura, Kulinaria liczba stron 298 Format 13,7x19,7 cm Rok wydania 2019 Oprawa broszurowa