Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? koniecznik dla wszelkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.
Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to równocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia elementów odżywczych, witamin i minerałów.
przejrzyj jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Przejrzyj jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik gromadzi potrzebne dane dla wszelkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności.
Autorka ukazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego typu pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
Teresa Marrone jest autorką książek kucharskich m. In. Dishing up Minnesota, Modern Maple i atlasów przyrodniczych m.in. O grzybach, jagodach i owocach leśnych. Użyciem bogactwa runa leśnego zainteresowała się jeszcze na studiach i pasję swoją kontynuuje do dziś.
Specjalizuje się w kuchni regionalnej Stanów Zjednoczonych. Mieszka w Minneapolis w Minnesocie. Tytuł Suszonki zachowaj smak na dłużej Autor Teresa Marrone Tłumacz Justyna Rudnik Wydawnictwo Zwierciadło EAN 9788381321259 ISBN 9788381321259 Kategoria Kuchnia,diety\Inne ilość stron 284 Format 19x24x2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.916 kg