Kulinarna podróż po świecie dla diabetyków i nie tylko!
W poradniku odnajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich i z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Wszystkie receptury zostały tak skomponowane, aby dzięki niskiej zawartości węglowodanów były adekwatne dla diabetyków. Z tą książką łatwo przyszykujesz zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości. W tym apetycznym tyglu każdy wyszuka coś dla siebie. Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaisse, yakitori z kurczaka – kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń?
Do każdego dania wyliczono:
- indeks glikemiczny,
- wymienniki węglowodanowe,
- wymienniki białkowo-tłuszczowe
- liczbę kalorii.
Oto nad wyraz smakowity sposób oswajania cukrzycy!
Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), pielęgniarka diabetologiczna z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć i licznych artykułów popularnonaukowych. Czynnie uczestniczy w sympozjach i konferencjach w zarówno w kraju, jak i za granicą..