Święta Hildegarda z Bingen. Potrawy z orkiszu. Ponad 200 wypróbowanych przepisów Św. Hildegarda - benedyktynka, kompozytorka, reformatorka, nadzwyczajna znawczyni ziół - z przeko?naniem pisała o orkiszu, że „jest najlepszym ze wszelkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi solidne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę". Czegóż chcieć więcej? W niniejszej książce znalazły się sprawdzone przepisy różnych dań, których składnikiem jest orkisz. To propozycje przekąsek, przystawek, dań obiadowych i deserów. Każdy wielbiciel prawidłowej kuchni bez wątpienia wyszuka tu coś dla siebie. Czasem są to propozycje nieoczywiste i zaskakujące. Warto zdać się i w tym względzie na podpowiedzi Mistrzyni z Bingen. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.