Robusta Indie Cherry AA to wysokiej klasy robusta, uważana poprzez znawców za jedną z najlepszych na świecie. Dokładnie wyselekcjonowane duże ziarna, wyczuwalna gorycz i nieznaczna kwasowość to wizytówka Indie Cherry AA. Kawa uprawiana jest na południu Indii. Plantacje znajdują się w regionach Karnataka, Kerala, a także Tamil Nandu, tereny na których znajdują się plantacje, rozciągają się na wysokości typowej dla tego gatunku: pomiędzy 500 a 1000 metrów nad poziomem morza.
Ziarna kawy robusta India Cherry AA po precyzyjnym zebraniu i wyselekcjonowaniu, poddawane są obróbce metodą suchą. Prawie dwukrotnie pokaźniejsza zawartość kofeiny niżeli w arabicach sprawia, iż kawa wyjątkowo pobudza, a jej ostrzejszy smak pozostaje na języku. Znamionuje się niewielką kwasowością i wyczuwalna goryczką, które to cechy z pewnością zachwyci miłośników kawy. Nie można też zapominać o nutach czekoladowych i pikanterii, które tak szczególnie wyróżniają robustę Indie Cherry AA.
W czym można przygotować: Kawa Robusta Indie Cherry AA jest kawą świetnie nadająca się do różnych form podania. Od kawy z ekspresu ciśnieniowego, chemexu po kawę po turecku.