Jedyny w swym rodzaju smak kawy Yemen Mocha Matari to zasługa dwóch czynników: unikalnych warunków klimatycznych i ludzkiego uporu. Plantacje tej arabiki, uprawianej w regionie Bani Matar w środkowej części Jemenu, położone są na wysokości od 1,5 do 1,7 tys. M n.p.m., na obszarze skalistym, bezkompromisowym, pełnym stromizn i, mogłoby się wydawać, co najmniej skomplikowanym, a może i nieprzyjaznym dla ludzi i ich upraw. Równocześnie jednak miejscowa gleba - bazaltowa, bardzo bogata w krzemionkę i magnez - sprzyja wzrostowi kawowca; bliskość Morza Czerwonego i Zatoki Adeńskiej oznacza z kolei obecność morskich wiatrów, które w sposób stanowczy wpływają na cyrkulację wody. Choć zatem warunki glebowe są stanowczo dobre, kawowce rosnące w Bani Matar doświadczają bezustannego stresu wodnego, co wymusza dopełniającą ich pielęgnację, a zarazem premiuje tylko najkorzystniejsze, najsilniejsze osobniki. Ograniczony dostęp do wody przekłada się ponadto na proces dojrzewania owoców - stanowczo spowalnia go i wydłuża, a tym samym optymalizuje. Siłą rzeczy coroczne zbiory nie są i nie mogą być pokaźne, lecz owoce wyróżniają się niezwykłą jakością. Wynika ona także stąd, że współcześni Jemeńczycy - podobnie jak ich przodkowie - do uprawy kawowca nie stosują żadnych nienaturalnych nawozów ani plastikowych preparatów chemicznych.
cechy genetyczne właściwe odmianie Matari spotkać można wyłącznie w Jemenie - jest to więc odmiana najczęściej lokalna, której cechy typowe pojawiły się wskutek niezwykle długiego, permanentnego oddziaływania niepowtarzalnych czynników środowiskowych. Owoce Mocha Matari są niewielkie, lecz w smaku niebywale skoncentrowane. Uprawia się je na niewielkich, tradycyjnych plantacjach, a zbiera oczywiście ręcznie. W porze zbiorów, zanim owoce trafią do obróbki i suszenia, ich część podsycha jeszcze na drzewach - przywodzi to na myśl włoską metodę przygotowania winogron zwaną appassimento, dającą rzeczywiście gęste i zawiesiste, niemalże konfiturowe wino.
Podobnie jak ono, Yemen Mocha Matari to nadzwyczajna arabika o rasowym smaku. W aromacie lotnym jest słodka, waniliowa, z wyraźnymi akcentami czekolady, owoców i niuansów egzotycznych: od przypraw korzennych po korę cedrową. Ten sam wachlarz z nie mniejszą intensywnością pojawia się także na podniebieniu: smakując Mocha Matari wyczujemy gorzką czekoladę i podsuszane owoce, drzewo cedrowe, piernik, a nawet... Nuty smakowe charakterystyczne dla młodej, trochę jeszcze krnąbrnej brandy. Przechodzą one harmonijnie w szlachetną, winną kwaśność, która nie narzuca się, lecz działa odświeżająco i stanowi idealną klamrę dla fantastycznie zbudowanego smaku. Uprawiana w niegościnnych warunkach, za to od stuleci z tą samą wytrwałością, Mocha Matari to kawa genialna i na długo zapadająca w pamięć. Dowód na to, jak ważna jest harmonia działalności człowieka z przyrodą.
Proponowane metody parzenia: Yemen Mocha Matari to kawa wspaniała do metod alternatywnych, klasycznego parzenia w tygielku, spełni oczekiwania także jako aromatyczne espresso.