Jak wzmocnić oporność w prosty i naturalny sposób Pandemia koronawirusa uświadomiła nam, jak szczególnie ważna jest dbałość o wytrzymałość organizmu. Bez niej jesteśmy narażeni na nieprzerwane ataki ze strony bakterii i wirusów.
wywołują one stany zapalne i dużo chorób, stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia. Żeby nasz układ immunologiczny był zawsze skuteczny, należy o niego odpowiednio dbać. Jak wzmocnić niepodatność$2536 Czy zdrowe odżywianie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszych komórek$2537 Jak skomponować produktywną dietę na oporność$2538 Czy da się wspomóc mikrobiom jelitowy dietą$2539 Odpowiedzi na te i sporo innych pytań dotyczących zdrowia można znaleźć właśnie w tej książce.
Udziela ich czworo renomowanych lekarzy, specjalistów ds. Zdrowego odżywiania. Oprócz przystępnych porad i użytecznych wskazówek, książka posiada w dodatku 50 przepisów na smaczne i - co najważniejsze - zdrowe potrawy.
Dzięki nim zatroszczysz się nie tylko o swoje zdrowie, ale także bliskich ci osób. Dieta na oporność - zmień fason życia,cieszyć się zdrowiem poprzez długie lata Toksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do organizmu.
Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu immunologicznego. Gdy jest zdrowy i silny, rzadziej chorujemy. Niestety, istnieje mnóstwo czynników, które go osłabiają. W książce tej odnajdziesz dostępnie opisane zasady działania układu opornościowego i mechanizmy obrony przed głównymi zagrożeniami.
Znając je, łatwiej będziesz mógł zapobiec chorobom. Autorzy nieraz posiłkują się wynikami najnowszych badań naukowych. Dzięki nim poznasz między innymi związki pomiędzy wagą ciała a poziomem odporności organizmu.
Dowiesz się też, dlaczego spermidyna została wytypowana jako kandydat do walki z koronawirusem, a brokuły wzmacniają płuca. Głównym orężem w walce z chorobami jest głównie zdrowe odżywianie. Wartościowe jedzenie wzmacnia układ immunologiczny, dostarczając komórkom obronnym stosownej ilości białka i innych komponentów odżywczych, w tym pomiędzy innymi witaminę C, naturalne probiotyki, cynk, selen, magnez i dużo innych; czasem także witaminę D jako suplement diety.
Mikroskładniki dla maksymalnych korzyści Jak przekonują Autorzy książki, choć podstawą diety służącej zdrowiu są niezmiennie tłuszcze, białka i węglowodany (w adekwatnych proporcjach), to nie może w niej zabraknąć także mikroskładników.
Jednym z najważniejszych jest witamina C, która mobilizuje siły obronne i przyspiesza likwidację stanów zapalnych. Nie można zapomnieć także o witaminie D, której niedobór zniża odporność. Jest ona w niewielkich ilościach wchłaniana z pożywienia, więc w tym przypadku nie obejdzie się bez suplementów diety.
Lista substancji odżywczych, których należy dostarczyć organizmowi, jest znacznie dłuższa. W książce wyszukasz szeroki opis kluczowych dla ludzkiego organizmu mikroskładników. Poznasz dzienne zapotrzebowanie na każdy z nich.
Oprócz tego dowiesz się, w których produktach żywnościowych jest ich najwięcej i na czym polega ich wpływ na zdrowie.