przez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, żeby spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się zniżyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami – najczęściej rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki. Autor twierdzi, że otyłość, cukrzyca i zaburzenia metaboliczne urosły do wymiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom „ekspertów" i w wyniku czego jesteśmy teraz bardziej chorzy niżeli kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku i doprowadziło do niebotycznych poziomów chorób przewlekłych, których doświadczamy teraz.
Dlaczego powinieneś jeść tłuszcz?W całej historii tłuszcz był wysoko uznany. Nasi starożytni przodkowie jedli każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a choćby podejmowali wysiłek, żeby otworzyć kości, by uzyskać dostęp do tłustego szpiku kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dodatkowe porcje tłuszczu, żeby zapewnić zdrowie równocześnie matce, jak i noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest należycie dopasowane do metabolizowania tego składnika pożywienia. Dzięki tej książce poznasz dowody na to, że tłuszcz leczy.
Bądź szczupły jedząc tłuszczZmniejsz spożycie węglowodanów (typowo cukru i zbóż rafinowanych) i dodaj więcej korzystnych tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim jako badać leczniczych właściwości oleju kokosowego, opisuje, w jaki sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię publiczną, przekształcając konwencjonalne pożywienie w dietetycznego potwora. Dowiesz się dodatkowo, dlaczego tłuszcze są jednymi z naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać do cofania chorób przewlekłych i osiągania ulepszonego zdrowia.
Czy wiesz, iż tłuszcz może:• ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny,
• pomóc zrównoważyć poziom hormonów,
• bronić przed chorobami zakaźnymi,
• kreować zdrowy mikrobiom jelit,
• poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne,
• zapewnić więcej substancji odżywczych niż suplement multiwitaminowy,
• pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej,
• bronić przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją,
• regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu współczulnego i niemało innych.
Ta książka podpowie Ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować nimi to, co Ci szkodzi.