Nowa powiększona wersja książki, która w pierwszym wydaniu ukazała się pod tytułem "Zdrowe wody". Woda jest bezdyskusyjnie najważniejszym komponentyem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego dobre funkcjonowanie.
Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co jeśli ktoś nie lubi wody$120 Czym można ją zastąpić albo jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu$121 Jaką latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią$122 O tym w najnowszej książce Zdrowe napoje opowiada Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, lubiany specjalista ds.
żywienia i dietetyk. Czy wiesz, iż ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może poprawnie funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia$123 Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, zapewnia korzystny przebieg procesów trawienia, eliminuje toksyny, reguluje temperaturę ciała, zezwala na poprawną ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni także funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego.
Nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować dobrze, jeżeli nie zatroszczymy się o ich poprawne nawodnienie. Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, szanowana specjalistka ds.
żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszelkich tych, którzy z zróżnicowanych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt niewiele znaczące, w stosunku do zapotrzebowania spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania adekwatnego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku.
Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących równocześnie smakach, jak i właściwościach jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i na dodatek stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.
Książka Zdrowe napoje została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu,w trakcie każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych parametry napojów, które spożywamy.
W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących, a także o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.
Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.
W ostatnim rozdziale znalazło się 14 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są konieczne do dobierania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże profesjonalny trening sportowy.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.