Stoiska, food trucki, budki z przyrządzanymi na szybko daniami uliczne jedzenie inicjuje odgrywać coraz obszerniejszą rolę w naszym powszednim życiu. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zauważymy, że pod tą nową etykietką kryje się milion potraw o przeróżnym rodowodzie.
W dzisiejszym świecie, który skurczył się wskutek procesu globalizacji, uliczne jedzenie przybliża nam kuchnie odległych państw i pozwala odkryć autentyczne smaki, które często giną w wielkim przemyśle restauracyjnym.
Dzięki tej książce poznasz jedzenie uliczne w lżejszej postaci. Prezentowane tu dania są nie tylko ekscytujące i smaczne, lecz także bo czemu nie? zdrowe. Wystarczy wybrać piekarnik zamiast patelni, zastąpić białą mąkę zdrowszą mąką pełnoziarnistą i bazować na produktach sezonowych.
Książka jest podzielona na cztery części (przepisy z pastami i sosami, z warzywami, z owocami, a także na bazie zbóż, mięsa i ryb), opatrzona znakomitymi zdjęciami i szczegółowymi opisami. Na każdej stronie znaleźć można oryginalne kompilacje części tworzące kalejdoskop smaków. Oto kuchnia globalna w lżejszej i zdrowszej odsłonie, zaskakujące pomysły apetycznych przekąsek i posiłków, które wniosą trochę słońca i radości do szarej rzeczywistości.