Ten poradnik, napisany poprzez zespół doświadczonych dietetyczek, które same są mamami, rozwiewa dużo wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Jak minimalne dziecko może jeść orzechy i truskawki? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada? Rodzice znajdą tu porcję wiedzy i inspirację do gotowania dla maluszka. Autorki przygotowały bowiem przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. Oto bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków! Książka mieści: • 130 sprawdzonych przepisów na śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka. • najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i korzystnym powiększaniu diety dziecka w pierwszym roku życia. • Najnowsze dane o karmieniu piersią i karmieniu nienaturalnym. • dane o responsive feeding. • Rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty alergizujące, soki; jak nieraz karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak rozpoznać, czy dziecko się najadło. • Plus i minusy gotowych dań w słoiczkach oraz przygotowywanych samodzielnie. • informacje na temat BLW i diety wegeteriańskiej u dziecka. Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia pracującymi na co dzień w warszawskich poradniach dietetycznych. Tytuł Żywienie dziecka do pierwszego roku życia wyd. 2024 Autor Opracowanie zbiorowe Wydawnictwo Wydawnictwo RM EAN 9788381511582 ISBN 9788381511582 Kategoria Poradniki\Rodzina i dziecko ilość stron 200 Rok wydania 2024 Oprawa Miękka Wydanie 4