Bestseller „New York Timesa" i „The Washington Post" Stanley Tucci, szanowany aktor i maniak kulinarny, pokazuje czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci, a także internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji.
Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a dzisiaj postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów spore otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny.
Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez korzystne i złe czasy, genialne kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z standardowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz przeróżnych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o genialnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu.
Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i korzystną zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti. Yotam Ottolenghi Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu.
Ta książka jest jak najkorzystniejsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać niejednokrotnie jak rondla i obieraczki do warzyw.
Stephen Fry Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa. Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books" Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i spektakularnie napisana.
Kate Mosse Gatunek ludzki ukształtowała relacja z ogniem i pożywieniem, która w unikatowy sposób łączy nas też z nami samymi, naszymi bliskimi i piękną planetą, na której mieszkamy. Smak to idealna historia opowiedziana przez świetnego człowieka, przywołującego wspomnienia związane z jedzeniem.
Jest smakowita, wciągająca, zabawna i skłania do refleksji. Odłożycie ją tylko po to,użyć któryś z przepisów i ugotować coś korzystnego. Heston Blumenthal Nie da się czytać tej książki bez napadów wilczego głodu!
Nigella Lawson Pyszna opowieść o apetycie, rodzinie i makaronie. I jeszcze o makaronie. W tych perfekcyjnie napisanych wspomnieniach Stanley Tucci, nigdy nie trwoniąc poczucia smaku, zaprasza nas do stołu i podaje same dobre rzeczy.
Jay Rayner