Zdjęcia bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności

E-booki

Dostępność: Do kupienia

Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl
27,93 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Anna Dąbrowska Żywność stanowi podstawę egzystencji człowieka - potrzeba zaspokojenia głodu jest najważniejsza, lecz można ją plasować i na wyższych stopniach piramidy Maslowa. Warto przybliżyć...

Proponowany w naszejporownywarce towar bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności jest dostępny w TaniaKsiazka.pl w niezwykle atrakcyjnej cenie wynoszącej 27,93 zł. Oferta ta jest efektem szerokiego porównania ogromnej liczby hurtowni oraz sklepów internetowych.

Podstawowe cechy

ISBN

9788380303515

Wydawnictwo

Szkoła główna handlowa

Sprawdź promocyjne oferty na bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności (sklep TaniaKsiazka.pl)

27,93 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Informacje na temat cen i dostępności produktu użyte w zestawieniu są pobierane prawie w czasie rzeczywistym.

Pełny opis produktu

Anna Dąbrowska Żywność stanowi podstawę egzystencji człowieka - potrzeba zaspokojenia głodu jest najważniejsza, lecz można ją plasować i na wyższych poziomach piramidy Maslowa. Warto przybliżyć znaczenie trzech pojęć, które występują w monografii: "bezpieczeństwo żywności", "bezpieczeństwo żywnościowe" i "bezpieczeństwo konsumenta".

W myśl ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia bezpieczeństwo żywności to ogół warunków, które muszą być spełniane, w szczególności w zakresie: 1) użytkowanych substancji dodatkowych i aromatów; 2) stopni substancji zanieczyszczających; 3) pozostałości pestycydów; 4) warunków napromieniania żywności; 5) cech organoleptycznych; i działań, które muszą być podejmowane, na wszelkich etapach produkcji lub obrotu żywnością - w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.

Według FAO bezpieczeństwo żywnościowe to sytuacja, w której wszyscy ludzie przez cały czas posiadają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i odżywczej żywności, zaspokajającej ich potrzeby żywieniowe i preferencje dla prowadzenia aktywnego i zdrowego życia.

wyznaczyć można następujące poziomy i rozmiary bezpieczeństwa żywnościowego: gospodarstwa domowego, jednostkowy, globalny, narodowy, społeczny, zdrowotny, ekonomiczny i fizyczny. Przez pojęcie "bezpieczeństwo konsumenta" najogólniej można rozumieć zaspokajanie potrzeb konsumenta na rynku dóbr i usług, bez naruszania przysługujących mu praw konsumenckich.

kupujący coraz częściej poszukują produktów o odpowiadającej im jakości, a więc: naturalnych, świeżych, wytwarzanych lokalnie, należycie oznakowanych. Oczekują od żywności nie tylko zaspokojenia głodu,na dodatek: spełnienia pragnień hedonistycznych, zachowania zgrabnej sylwetki (produkty typu light), uzyskania lub powiększenia sił witalnych (napoje energetyzujące), oszczędności czasu przy przygotowywaniu posiłków (produkty wysoko przetworzone czy gotowe do spożycia, tzw.

żywność wygodna), zachowania prawidłowego stanu środowiska naturalnego (żywność wytworzona metodami organicznymi). Równocześnie kupujący pragną, by żywność charakteryzowała się naturalnością, a więc była jak najmniej przetworzona i wykonana z jak najniższym udziałem dodawanych do niej części, bez względu na ich efekty sensoryczne i przechowalnicze.

Wśród trendów konsumenckich na 2019 r. Euromonitor International wymienił m.in. "Mniej znaczy więcej" (Less is more) i?Świadomość" (Consumers in training). Pierwszy nurt oznacza,kupujący poszukują produktów żywnościowych lokalnych, rzemieślniczych, organicznych, odchodzą zaś od produkcji masowej.

Z kolei wzrastająca świadomość nabywców powoduje, że nie wystarcza im sam symbol (np. Fair Trade czy Bio, Eko), a doszukują się dokumentów, twardych dowodów, które potwierdzą wartości artykułu. W rankingu Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018 (Global Food Security Index - GFSI) pozycja Polski od kilku lat systematycznie rośnie.

W roku 2018 nasz kraj awansował na 26. Miejsce (z 27. W 2017 r. I 29. W 2016 r.), z ogólnym efektem 75,4 (w 2017 r. Wyniósł on 74,2, a w 2016 r. - 74,1). Polska została doceniona stanowczo za: standardy żywieniowe, występowanie systemów zabezpieczenia żywnościowego, dostęp rolników do finansowania i bezpieczeństwo żywnościowe.

Oznacza to, iż bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności jest szczególnie aktualnym i ważnym problemem. Z badania agencji Mands wynika, że prawie 70% konsumentów przed zakupem sprawdza pochodzenie artykułu, a 90% wybiera ten z Polski.

Nabywcy czytają etykiety, bo chcą odżywiać się zdrowo, a 40% z nich przyznaje, iż kupuje zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu. Tylko co 10. Konsument twierdzi, iż nie wkłada zdrowych produktów do koszyka.

dodatkowo kupujący przywiązują wagę do tego, jak dana rzecz została produkowana. W dodatku miejsce zakupów wybierają w zależności od tego, co zamierzają kupić. Przede wszystkim za zdrową żywność uznaje się taką, która: nie posiada glutaminianu sodu, środków konserwujących, wszelkiego typu E, gumy arabskiej czy mleka w proszku, jest jak najmniej przetworzona.

Polacy postrzegają zdrową żywność w aspekcie kondycji fizycznej, dlatego coraz częściej sięgają po produkty naturalne. Badania francuskiej agencji badawczej, L'Institut National de la Recherche Agronomique, pokazują z kolei, że u konsumentów regularnie spożywających ten wariant żywności o 25% obniża się ryzyko zachorowania na nowotwory.

Powyższe refleksje skłoniły grupę Autorów z wiodących ośrodków naukowych do przygotowania przekrojowej monografii, której celem jest eksploracja bezpieczeństwa konsumentów na rynku żywności. Opracowanie składa się trzynastu rozdziałów.

Trzy pierwsze odnoszą się do żywności naturalnej. Rozdział 1. Ekologizacja konsumpcji w kontekście bezpieczeństwa produktów żywnościowych jest wprowadzeniem do problematyki. Główna treść dotyczy ekologizacji konsumpcji jako widocznego trendu w zachowaniach współczesnych konsumentów, którego rozwój jest motywowany potrzebami bezpieczeństwa rozpatrywanymi w ujęciu zarówno wąskim (dbałości o zdrowie własne i rodziny), jak i szerokim (wyrażonym przez troskę o środowisko naturalne).

Rozdział 2. Konsumenci wobec żywności organicznej jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy taki rodzaj żywności jest bezpieczniejszy dla konsumenta. W części teoretycznej omówiono modele oparte na teorii wartości Schwartza i teorii planowego zachowania Ajzena, a w części empirycznej przedstawiono czynniki i bariery zakupu żywności naturalnej.

Rozdział 3. Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności ekologicznej ma na celu przedstawienie relacji pomiędzy cechami żywności naturalnej a jej postrzeganiem przez konsumentów. Na tym tle określono przyszłe wyzwania dla rynku żywności naturalnej w kontekście bezpieczeństwa, dotyczące wszystkich uczestników łańcucha żywności.

Rozdział 4. Agroekologia jako instrument bezpieczeństwa żywnościowego w Unii Europejskiej zgłębia problem dwóch wzajemnie kontradyktoryjnych systemów żywnościowych (rolnictwo przemysłowe i agroekologię) i ich implikacje dla bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście podejmowanej próby reform Wspólnej Polityki Rolnej w UE.

Proponowane reformy wywołały ponowne nasilenie dyskusji nad koniecznością fundamentalnej transformacji obecnego systemu rolno-żywnościowego, z uwagi na coraz bardziej niepokojące wyzwania środowiskowe, zdrowotne i społeczno-gospodarcze.

Rozdział 5. Ekonomiczna dostępność żywności jako indykator bezpieczeństwa żywnościowego jest próbą zdefiniowania pojęcia ekonomicznej dostępności do żywności i określenia stanu i kierunków jej zmian w Polsce w latach 2013-2017.

Zbadano m.in. Wielkość dochodów dyspozycyjnych mieszkańców, udział wydatków na żywność w całkowitych wydatkach gospodarstw domowych i poziom cen artykułów żywnościowych. Rozdział 6. Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności jako obiekt badań stanowi rozpoznanie, w jakim kontekście problematyka bezpieczeństwa konsumenta na rynku żywności jest podejmowania w piśmiennictwie naukowym.

Analizą objęto artykuły opublikowane w czasopismach naukowych w latach 2008-2018. Wyszczególniono w głównej mierze na główne obszary badań (zachowania konsumentów, regulacje prawne, wytwarzanie, przetwarzanie i przechowywanie żywności, kanały dystrybucji, a także etykietowanie i certyfikowanie żywności) oraz ich podstawy źródłowe oraz zakres przestrzenny.

Rozdział 7. Bezpieczeństwo żywności - perspektywa przedsiębiorstwa i konsumenta jest próbą rozpoznania problematyki bezpieczeństwa żywności w kontekście działań przedsiębiorstw i zachowań konsumentów na rynku żywności.

Zwrócono uwagę na podejmowanie poprzez przedsiębiorstwa dobrowolnych, najróżniejszych działań w tym zakresie. Bezpieczeństwo żywności jest także obecne w najnowszych trendach konsumenckich, które poddano analizie.

Rozdział 8. Postrzeganie informacji na opakowaniu w zakresie przydatności żywności do spożycia przez konsumentów w Wielkopolsce ma na celu zidentyfikowanie, czy konsumenci analizują informacje dotyczące trwałości żywności umieszczone na opakowaniach, czy korzystnie je interpretują, czy i jakie trudności napotykają w tym procesie.

Przedstawiono wyniki badania przeprowadzonego w Wielkopolsce, dotyczącego postrzegania i interpretacji informacji dotyczących trwałości wybranych kategorii żywności poprzez nabywców. Rozdział 9. Postrzeganie bezpieczeństwa żywności poprzez seniorów na przykładzie województwa wielkopolskiego podnosi kwestię wpływu prawidłowego odżywiania na organizm człowieka, przez całe jego życie.

W szczególny sposób dotyczy to osób starszych. Na sposób odżywiania oddziałuje niemało czynników ekonomicznych, społecznych i indywidualnych. Wzrastający liczbowo segment konsumentów implikuje konieczność permanentnego poznawania potrzeb i oczekiwań osób starszych w stosunku do oferty produktów żywnościowych.

Rozdział 10. Żywność komfortowa a zaspokojenie potrzeb żywieniowych konsumenta zwraca uwagę na przyczyny zakupu tego typu produktów. Dane wtórne umożliwiły scharakteryzowanie następujących pojęć: "zapotrzebowania żywieniowe" i "żywność wygodna" i "informacje pierwotne".

Badania bezpośrednie pozwoliły wyznaczyć czynniki determinujące zachowania wobec żywności wygodnej. Rozdział 11. Zaufanie konsumentów do nowych rodzajów żywności wznosi jakże ważny problem nieuczciwych praktyk, polegających na wprowadzaniu do obrotu żywności zagrażającej zdrowiu i życiu konsumentów.

Celem rozważań jest przedstawienie wyników badań dotyczących zaufania nabywców do żywności: naturalnej, praktycznej i wygodnej, a także zależności pomiędzy zaufaniem respondentów do nowych rodzajów żywności a ich zainteresowaniem zakupem takich produktów.

Rozdział 12. Zastosowanie zaangażowania klientów w redukowaniu ryzyka konsumenckiego na rynku żywności ma na celu przedstawienie koncepcji zaangażowania klientów jako istotnego zasobu przedsiębiorstwa, stosowanego w redukowaniu ryzyka konsumenckiego na rynku żywności.

Opisano istotę ryzyka w decyzjach nabywczych oraz podano przykłady przedsiębiorstw, które - przez uwzględnienie zaangażowania klientów - przyczyniają się do redukcji postrzeganego poprzez nich ryzyka na rynku żywnościowym.

Rozdział 13. Targi w promowaniu bezpieczeństwa żywności - zróżnicowanie wydarzeń i ich zakresy tematyczne jest próbą przedstawienia rezultatów analizy zakresów tematycznych targów - w ujęciu globalnym - i na tej podstawie określenia, w jakim zakresie zróżnicowane imprezy wystawiennicze są używane do propagowania idei bezpieczeństwa żywności.

Wydarzenia wystawiennicze rozpatrywano z perspektywy trzech grup: wystaw światowych, targów organizowanych z myślą o rynku B2C, targów skoncentrowanych na rynku B2B. Niniejsza monografia jest dedykowana dla szerokiego grona Czytelników, którzy interesują się problematyką bezpieczeństwa konsumentów na rynku żywności.

szczególnie jednak powinna zainteresować nabywców, którzy podejmują decyzje o zakupie żywności, a także podmioty oferujące produkty żywnościowe na rynku, czyli producentów żywności i handlowców. Jest również adresowana do środowiska akademickiego.

Autorzy niniejszej monografii, którym należy szczególnie podziękować za przedstawienie inspirujących wyników badań, oraz Katedra Badań Zachowań Konsumentów w Instytucie Zarządzania Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie proszą o kontakt wszystkie osoby zainteresowane kontynuowaniem dyskusji nad sytuacją konsumenta na rynku żywności i jego bezpieczeństwem.

Parametry

ISBN

9788380303515

Wydawnictwo

Szkoła główna handlowa

Kategoria

E-booki

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Henryk H.
Henryk H.
28.11.2024
Podesłana przez Ciebie opinia / recenzja produktu pomoże innym odwiedzającym
Jeżeli miałeś sposobność korzystać z bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności prześlij opinię i ocenę. Powiedz jakie są Twoje wrażenia ze stosowania, czy jesteś zadowolony z produktu oraz czy relacja jakości do ceny jest na dobrym poziomie.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Scholar Analiza danych zastanych. przewodnik dla studentów Scholar
Jest to pierwsza na polskim rynku wydawniczym książka poświęcona tylko metodom oraz technikom badawczym służącym analizie danych zastanych....
Rekomendacja
Agnieszka Szpak Wymuszone zaginięcia. wybrane zagadnienia
Do sklepu Szczegóły

Wymuszone zaginięcia. wybrane zagadnienia

19,00 zł
"Problem wymuszonych zaginięć jest we współczesnym świecie wyjątkowo ważny i aktualny. Wymuszone zaginięcia godzą w niejedno z międzynarodowo...
Rekomendacja
KOLEGIUM EUROPY WSCHODNIEJ Kolegium europy wschodniej Ukraina. syndrom postkolonialny
Ukraina. Syndrom postkolonialny to zbiór najważniejszych esejów Mykoły Riabczuka z ostatnich lat, częściowo publikowanych wcześniej w polskiej...
Rekomendacja
Impuls Jakość życia w perspektywie pedagogicznej
Do sklepu Szczegóły

Jakość życia w perspektywie pedagogicznej

15,87 zł
Dążenie do unosinia jakości wszelkich aspektów życia człowieka to podstawowe zadanie zarówno na gruncie teorii, jak i praktyki naukowej....
Rekomendacja
Scholar Scholar Ukraina przed końcem historii. szkice o polityce państw wobec pamięci
Tytuł Ukraina przed końcem historii. Szkice o polityce państw wobec pamięci Podtytuł Szkice o polityce państw wobec pamięci Autor Tomasz...
Rekomendacja
Wolters Kluwer Polska SA Odpowiedzialność dyscyplinarna sędziów, prokuratorów, adwokatów, radców prawnych i notariuszy, E1066961EB
\n\nW książce przedstawiono instytucję odpowiedzialności dyscyplinarnej zawodów prawniczych służby publicznej: sędziego i prokuratora, i...
Rekomendacja
Praca zbiorowa Ziarenka grochu
Do sklepu Szczegóły

Ziarenka grochu

3,85 zł
Jest to opowieść o pięciu ziarenkach grochu, które urosły w jednym strąku. Pewnego dnia niepokaźny chłopiec zerwał strąk, a ziarenka użył...
Rekomendacja
Kujawsko-Pomorska Wyższa Szkoła w Bydgoszczy Rodzina współczesna - portret interdyscyplinarny
Do sklepu Szczegóły

Rodzina współczesna - portret interdyscyplinarny

42,75 zł
(...) Rodzina w toku swojego rozwoju przechodzi różnorodne etapy i kryzysy, które poko­nuje i których przezwyciężanie rodzi nowe wartości....
Rekomendacja
Multico Sokolnictwo. gatunki, utrzymanie, układanie, polowanie
praktyczne porady i rzetelna wiedza na temat sokolnictwa! Książka napisana przez doświadczonego sokolnika, kochającego ptaki drapieżne i...
Rekomendacja
Zysk i S-ka Zysk i s-ka Rozbitek@brzeg.pl
Do sklepu Szczegóły

Zysk i s-ka Rozbitek@brzeg.pl

14,76 zł
W 1962 roku młody i zdolny Antoni należał do ambitnej grupy brzeskich zapaleńców, którzy usiłowali stworzyć w swym mieście centrum kultury...
Rekomendacja
Difin Humanistyczne wartości zarządzania w poszukiwaniu sensu menedżerskich działań Difin
W książce Autor wskazuje na potrzebę zmiany paradygmatu zarządzania. Jego celem nie może być wyłącznie maksymalizacja korzyści akcjonariuszy...
Rekomendacja
UFO. Rząd USA, CIA i Pentagon. NASA i SETI. Archiwalne, odtajnione dokumenty. Historia i teraźniejszość
Od momentu, kiedy jako ludzkość spojrzeliśmy w niebo, zadawaliśmy sobie pytanie, czy życie na Ziemi jest jedynym, jakie istnieje. Pytanie...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego
Do sklepu Szczegóły

Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego

45,43 zł
Książka podejmuje tematy tabu o których na co dzień ludzie boją się głośno mówić. Pokazuje znane i mniej znane przykłady: obłudy, kłamstwa,...
Rekomendacja
Szydełko. zabawki Literat
Do sklepu Szczegóły

Szydełko. zabawki Literat

9,21 zł
Szydełkowanie to obecnie nad wyraz popularne hobby. Raduje się zainteresowaniem jednocześnie dziewczynek 7-8-letnich, jak i pań w każdym...
Rekomendacja
Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże
Do sklepu Szczegóły

Tajemnice dworu sułtana. księga vii. hatidże

20,00 zł
Żyli w dwóch różnorodnych światach… zespoliło ich przeznaczenie. Książka, która zainspirowała twórców serialu doskonałe stulecie. Ona jest...
Rekomendacja
Odlotowe gołębie łapią bandytów
Do sklepu Szczegóły

Odlotowe gołębie łapią bandytów

26,03 zł
ODLOTOWE GOŁĘBIE ŁAPIĄ BANDYTÓWKażdy prawdziwy gołąb da się pokroić za okruszki. Mniam! Mniam! Mniam! Lubicie frytki? Pizzę? Lody? Tym dla...
Rekomendacja
Harlequin Gorąco jak przed laty
Do sklepu Szczegóły

Harlequin Gorąco jak przed laty

8,98 zł
Przystojny, zmysłowy, bogaty, seksowny – oto popularny hokeista Jordan Serenghetti. Kontuzjowany trafia w ręce rehabilitantki Sery. Sera...
Rekomendacja
Kartkówki. edukacja polonistyczna i matematyczna. klasa 1 Literat
Tytuł Kartkówki. Edukacja polonistyczna i matematyczna. Klasa 1 Podtytuł Materiały edukacyjne Autor Beata Guzowska Język polski Wydawnictwo...
Rekomendacja
Wiatr przez dziurkę od klucza. mroczna wieża. tom 4.5
Roland z Gilead jest rewolwerowcem, jednym z nielicznych usiłujących utrzymać porządek w świecie rosnącego bezprawia, połączeniem błędnego...
Rekomendacja
Zasada równości stron w procesie cywilnym Wydawnictwo c.h beck
Niniejsza monografia poświęcona jest zasadzie równości stron w procesie cywilnym. Mimo iż zasada równości nie została sformułowana wprost...
Rekomendacja
Literat Pielęgnacja włosów w domu
Do sklepu Szczegóły

Literat Pielęgnacja włosów w domu

2,18 zł
Poradnik Pielęgnacja włosów w domu mieści mnóstwo cennych danych i porad, jak samodzielnie w warunkach domowych uzyskać spektakularne, zdrowe,...
Rekomendacja
Chłopcy z placu broni ferenca molnara, AZ#567596AAEB/DL-ebwm/pdf
Rzetelne i przystępnie napisane opracowanie lektury, m.in. Szczegółowe i znaczne streszczenie, skrupulatna analiza, charakterystyka bohaterów,...
Rekomendacja
Beata guzowska Sprawdziany. język polski. przyroda. klasa iii
Sprawdziany, opracowane przez nauczycielki z wieloletnim doświadczeniem, dedykowane są dla uczniów klasy III szkoły podstawowej do samodzielnej...
Rekomendacja
Marta jendraszak Jak upinać długie włosy
Do sklepu Szczegóły

Marta jendraszak Jak upinać długie włosy

5,93 zł
Poradnik powstał z myślą o wszelkich mamach, by mogły w nim znaleźć inspiracje do wykonania niebanalnych fryzur dla swoich córek. Przedstawione...