Audiobook „Herbata. Krótka historia orientalnego naparu” to trzecia część serii Kulinarne podróże w czasie. Publikacja w wyjątkowo niebanalny sposób odsłania historię jednego z najbardziej modnych napojów na świecie.
Zastanawiasz się, jak rodziła się kultura spożywania herbacianego naparu? Czy wiesz, ile filiżanek tego napoju wypija się na świecie w ciągu jednego dnia? Może zastanawia Cię skąd wzięło się tyle odmian i barw herbaty? Albo dlaczego w Polsce używa się słowa „herbata”, w trakcie gdy w innych krajach bardziej lubiana jest nazwa „tea” albo „czaj”?
Niniejszy audiobook nie tylko odpowiada na powyżej postawione pytania,również przybliża całą drogę, jaką herbata musiała pokonać, by na stałe zagościć na europejskich stołach. Liczne ciekawostki – jak np. Rewolucyjna rola herbaty w życiu towarzyskim kobiet czy historie herbacianych hochsztaplerów – sprawiają, iż publikację słucha się z zapartym tchem.