Program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia.
Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych, nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej uzupełniającej kalorii trafiającej na talerz. Starczy jednak w miejsce złych nawyków wykształcić własny model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu jedzenia.
Autorki wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i namawiają przy tym do przyjęcia ciałopozytywności, wykształcenia prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufaniu swej wewnętrznej mądrości. Pokazują pomiędzy innymi, jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich, zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy rozmiar, odnaleźć radość i satysfakcję płynące z posiłków, a także wsłuchiwać się we własny organizm i nadzorować jego reakcje, honorować tak głód, jak nasycenie. Instynktowny model żywienia to ponadto bezpieczna i sprawna forma pomocy w walce z przeróżnego rodzaju zaburzeniami odżywiania, na które w obecnych czasach cierpi coraz pokaźniejsza część społeczeństwa.
Jedzenie instynktowne to podręczne źródło wiedzy na temat odżywiania i przełomowy program pomagający wykształcić zdrową i satysfakcjonującą relację z jedzeniem.
Evelyn Tribole (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania) jest autorką dziewięciu książek i prowadzi prywatną praktykę w Newport Beach w Kalifornii. Jej pasją jest szkolenie specjalistów z całego świata. Przekazuje im wiedzę dotyczącą tego, jak mogą uczyć swych klientów budowania zdrowej relacji z jedzeniem, własnymi ciałem i umysłem poprzez cykl intuicyjnego odżywiania. Występowała jako specjalistka do spraw odżywiania w programie telewizyjnym Good Morning America, była rzeczniczką Akademii Odżywiania i Dietetyki i przez jedenaście lat pisała artykuły dla miesięcznika „Shape”. Media często zapraszają Evelyn jako ekspertkę. W 1984 roku wzięła udział w kwalifikacjach olimpijskich do pierwszego w historii kobiecego maratonu. Chociaż dziś nie startuje już w zawodach, uwielbia grę w ping-ponga i piesze wędrówki. Najmocniej lubi jeść czekoladę – zwłaszcza kiedy może się nią spokojnie delektować.
Elyse Resch (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania, wykładowca w Academy of Nutrition and Dietetics, prowadzi prywatną praktykę w Beverly Hills w Kalifornii. Specjalizuje się intuicyjnym odżywianiu, programie Zdrowie w Każdym rozmiarze oraz leczeniu zaburzeń odżywiania. Ma na koncie liczne publikacje w...