Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek pomiędzy tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania cyklów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i elementów mineralnych? Czy wykorzystywanie odpowiedniej diety wpływa na wydajność naszego umysłu? Ludzki umysł bywa niedoskonały, nieraz zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja i - co najważniejsze - przedstawiła wpływ diety na skuteczność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a choćby stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, by poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, by usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia i zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się "zapominalstwa"? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki. Niezbędnie do niej sięgnij!