Alergia na gluten albo jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak także wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących pokaźniejszą część naszej codziennej diety.
Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, aby kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka posiada konieczne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak progresywnać z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić znakomite zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny, jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety i nadzwyczajne wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
W książce wyszukasz:
200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.
informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.
Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.
Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.