"Nie spodziewam się, iż wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, lecz jestem pewien, iż w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już dzisiaj mamy do dyspozycji wyśmienity wachlarz darów Natury ze wszelkich zakątków ziemi, by zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.
W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej modnym, egzotycznym,przystępnym dziś także w naszych sklepach.
W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata – od kuchni śródziemnomorskiej, przez przepisy rodem z Karaibów i Ameryki Południowej, aż po jeszcze bardziej niezwykłe dania afrykańskie i orientalne. Południowoamerykańska zupa z awokado albo turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku… brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Dzięki przepisom zawartym w książce, wzbogaconym ciekawostkami opowiadanymi poprzez autora, dowiesz się jak jeść zdrowo, kolorowo i smacznie.
O Autorze
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii w 1940 roku. Poprzez pierwsze lata spędził w Lewancie, lecz potem przeniósł się z rodzicami do wielkiej Brytanii. W roku 1970 w Manchesterze otworzył pierwszą armeńską restaurację, która dała początek sieci lokali i dwóm hotelom. Kulinarna pasja pchnęła go do pisania książek kucharskich, w których łączył zamiłowanie do jedzenia z zainteresowaniem historią, tradycją i kulturą Bliskiego Wschodu "