Wino z pieprzu albo z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na prawidłowy humor?
Czy to jest osiągalne? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój oryginalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić niemało dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia najróżniejszych schorzeń, a także w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do korzystnego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki i oleje i octy.
Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swej książce nie tylko receptury nietrudnych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, lecz i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane.
A zatem... Na zdrowie! Pamiętając jednak, że – co za dużo, to niezdrowo...