Spirulina - z tymi wszystkimi nazwami spotykamy się na co dzień, łykając tabletkę, jedząc danie kuchni azjatyckiej lub polski deser, a choćby pielęgnując cerę lub lecząc rany. Tak więc zastosowania glonów rozciągają się między medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technicznych. W książce przedstawiono ogólne dane o algach, miejsca ich występowania, skład chemiczny oraz parametry alg predestynujące je do zastosowań spożywczych, medycznych czy technologicznych. Omówiono typy współcześnie wykonanych biomateriałów alginianowych tj. Włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego podawania leków. Makroalgi stosuje się także jako sorbenty metali ciężkich i źródło biopaliw, zaś do zastosowań specjalnych mikroalgi Spirulina produkuje się w tzw. Farmach algowych. Oddając do rąk Czytelnika książkę "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", chciałabym, by niniejsza pozycja jednakże w części wypełniła lukę między ogólnie dostępnymi informacjami medialnymi, jak np. Źródła internetowe i danymi specjalistycznymi mówiącymi zwykle o alginianach. Użycia glonów rozciągają się między medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technicznych. Aktualnie, jednakowo intensywnie wykorzystywane są mikro i makroalgi, jak i produkty z nich pozyskiwane - alginiany. Informacje zawarte w książce, w części są charakterystycznym przeglądem aktualnych zagadnień, będących przedmiotem bieżących badań na świecie i w Polsce, w obfitej części jednak, chodziło o przytoczenie, usystematyzowanie i uporządkowanie potocznych informacji rozproszonych. Sporo zagadnień przedstawiono w zarysie, odsyłając bardziej wymagającego Czytelnika do źródeł monograficznych. Rozdziały wstępu, od 1 do 4, przedstawiają ogólne informacje o algach, w szczególności zaś podział glonów na brunatnice, krasnorosty i zielenice. Omówione są zagadnienia dotyczące miejsc ich występowania i składu chemicznego. Przedstawiono w dodatku atrybuty alg predestynujące je do zastosowań w żywności, suplementach diet, farmaceutykach i kosmetykach. Główne elementy polimerowe alg - alginiany, a także ich badania cząsteczkowe przedstawione zostały w rozdziale 5. Problematyka związana z alginianami wapnia i kwasem alginowym jest aktualnie przedmiotem intensywnych badań przy użyciu innowacyjnych technik analitycznych. Metody magnetycznego rezonansu jądrowego NMR i spektroskopia w podczerwieni i ramanie znajdują użyteczne wykorzystanie w produkowaniu biomateriałów. W rozdziale 6 książki omówiono cztery rodzaje współcześnie wykonanych biomateriałów alginianowych: włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje używane w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego dozowania leków. W nowoczesnych budowach biomateriałów wykorzystuje się kompatybilność tkankową alginianów oraz ich zdolność do biodegradacji. Rozdział 7 omawia inne wykorzystania alg: w ochronie środowiska jako biosorbenty metali ciężkich czy źródło biopaliw. Niezależnie od pozyskiwania naturalnych glonów morskich - makroalg, na świecie produkuje się także masowo w tzw. Farmach algowych z reguły mikroalgi Spirulina. W ostatnim 8 rozdziale przedstawiono przykłady produktów komercyjnych z alg, w tym leki, opatrunki, farmaceutyki, żywność, suplementy diet i kosmetyki. Posiadając świadomość interdyscyplinarności obszaru omawianych w książce zagadnień, nie roszczę sobie prawa do ich wyczerpującego omówienia, sądzę, jednak że na krajowym rynku wydawniczym brakuje opracowań, które ujmowałyby poruszaną tematykę całościowo. Książka "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", jak sugeruje tytuł, nie jest podręcznikiem akademickim, dlatego mam nadzieję znajdzie Czytelnika, nie tylko wśród studentów kierunków przyrodniczych i technologicznych, lecz także w szerszym gronie odbiorców. Autorka
Tytuł Algi i alginiany Podtytuł Leczenie, zdrowie, uroda Autor Anna Pielesz Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo e-bookowo ISBN 978-83-61184-97-3 Rok wydania 2010 ilość stron 139 Format pdf Spis treści Przedmowa 5
1. Algi ogólnie 7
1.1. Klasyfikacja i obecność 7
1.2. Algi. Skład chemiczny 18
1.3. Cechy 26
2. Algi w żywności i suplementach diet 28
3. Algi w farmaceutykach 34
4. Algi w kosmetykach 38
5. Alginiany 43
5.1. Alginiany algowe. Budowa i badania 43
5.2. Alginiany bakteryjne. Budowa i badania 54
6. Biomateriały 57
6.1. Włókna alginianowe 57
6.2. Opatrunki aktywne 62
6.3. Inżynieria tkankowa 70
6.4. Nośniki leków 79
7. Inne wykorzystania 84
7.1. Biosorbenty 84
7.2. Rolnictwo ekologiczne 89
7.3. Biopaliwa 92
7.4. Farmy alg 100
8. Algi w produktach komercyjnych 109
8.1. Produkty techniczne 109
8.2. Opatrunki aktywne 110
8.3. Farmaceutyki 113
8.4. Żywność i suplementy diet 115
8.5. Kosmetyki 119
Literatura 121