Zdjęcia preparatyka i analiza związków naturalnych
E-booki
Dostępność:Do kupienia
Preparatyka i analiza związków naturalnych (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego)
Do kupienia w: Marka: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
26,60 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Skrócony opis produktu
Tytuł Preparatyka i analiza związków naturalnych Autorzy Regina Kasprzykowska, Aleksandra S. Kołodziejczyk, Elżbieta Jankowska, Krystyna Stachowiak Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu...
Prezentowany w naszejporownywarce artykuł preparatyka i analiza związków naturalnych można kupić w TaniaKsiazka.pl w naprawdę znakomitej cenie wynoszącej 26,60 zł. Promocja ta jest efektem dogłębnego porównania setek hurtowni oraz sklepów w naszej bazie.
Podstawowe cechy
ISBN
9788378651673
Wydawnictwo
Wydawnictwo uniwersytetu gdańskiego
Sprawdź promocyjne oferty na preparatyka i analiza związków naturalnych
Prezentujemy listę promocyjnych ofert na preparatyka i analiza związków naturalnych jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:
preparatyka i analiza związków naturalnych (sklep TaniaKsiazka.pl)
26,60 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
Informacje na temat cen i dostępności użyte w klasyfikacji są pobierane prawie w czasie rzeczywistym.
Pełny opis produktu
Tytuł Preparatyka i analiza związków naturalnych Autorzy Regina Kasprzykowska, Aleksandra S. Kołodziejczyk, Elżbieta Jankowska, Krystyna Stachowiak Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego ISBN 978-83-7865-167-3 Rok wydania 2014 Gdańsk Wydanie 1 liczba stron 186 Format pdf Spis treści Przedmowa 7 1. Izolowanie wybranych związków organicznych ze źródeł naturalnych 9 1.1. Anetol z nasion anyżu 10 1.2. Eugenol z pączków goździkowca korzennego 14 1.3. Kofeina z liści herbaty 18 1.4. Laktoza z mleka w proszku 23 1.5. Kwas cytrynowy z soku z cytryn 29 1.6. (R)-(+) limonen ze skórek pomarańczy 33 1.7. Nikotyna z liści tytoniu 36 1.8. Piperyna z nasion pieprzu czarnego 39 1.9. Teobromina z kakao 43 1.10. Trimirystyna i kwas mirystynowy z gałki muszkatołowej 45 1.11. Oktaacetylo-α-D-celobioza i α-D-celobioza z bawełny 49 1.12. Hesperydyna ze skórek pomarańczy 54 2. Zastosowanie cieczowej chromatografii kolumnowej do rozdziału mieszanin produktów naturalnych 58 2.1. (S)-(+)-karwon i (R)-(+)-limonen z olejku kminkowego 61 2.2. Anetol z olejku anyżowego 64 2.3. β-karoten i likopen z pasty pomidorowej 64 3. Olejki eteryczne 69 3.1. Charakterystyka olejków eterycznych 69 3.2. Wyodrębnianie olejków eterycznych z materiału roślinnego 71 3.3. Przegląd najpopularniejszych olejków eterycznych 74 3.3.1. Olejek anyżowy 74 3.3.2. Olejek bazyliowy 74 3.3.3. Olejek cynamonowy 75 3.3.4. Olejki cytrusowe 76 3.3.5. Olejek goździkowy 78 3.3.6. Olejek jałowcowy 78 3.3.7. Olejek kminkowy 79 3.3.8. Olejek kolendrowy 80 3.3.9. Olejek z kopru włoskiego (fenkułowy) 81 3.3.10. Olejek lawendowy 82 3.3.11. Olejek lemongrasowy (z trawy cytrynowej) 83 3.3.12. Olejek majerankowy 85 3.3.13. Olejek melisowy 86 3.3.14. Olejek mięty pieprzowej 87 3.3.15. Olejek rozmarynowy 89 3.3.16. Olejek różany 90 3.3.17. Olejek rumiankowy 91 3.3.18. Olejek sosnowy 92 3.3.19. Olejek szałwiowy 93 3.3.20. Olejek tatarakowy 95 3.3.21. Olejek tymiankowy 95 3.4. Analiza składu olejków eterycznych na podstawie badań TLC 96 4. Oznaczanie zawartości wybranych komponentów w materiale biologicznym metodą HPLC 101 4.1. Schemat analizy 101 4.2. Oznaczanie zawartości kofeiny w przeróżnych gatunkach herbaty 106 4.3. Oznaczanie zawartości tymolu w olejku tymiankowym 109 4.4. Oznaczanie zawartości aldehydu cynamonowego w olejku cynamonowym 114 5. Naturalne związki zapachowe 119 5.1. Przegląd organicznych związków zapachowych 119 5.2. Syntezy wybranych preparatów zapachowych 123 5.2.1. Techniki estryfikacji Fischera 125 5.2.2. Inne metody syntezy estrów 134 5.2.3. Inne zapachowe związki organiczne 138 5.2.4. Synteza mikrofalowa 139 5.3. Analiza preparatów 142 5.3.1. Analiza spektralna 142 5.3.2. Reakcje charakterystyczne 142 6. Kompilacje zapachowe 146 6.1. Świat zapachów 146 6.2. Zasady komponowania mieszanin zapachowych 148 6.3. Przykłady prostych kompilacji zapachowych 152 Załączniki 156 1. Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) 156 2. Formularze sprawozdań 160 Bibliografia 181 Źródła ilustracji 182 Spis ilustracji 183 Spis tabel 186
Parametry
ISBN
9788378651673
Wydawnictwo
Wydawnictwo uniwersytetu gdańskiego
Ilość stron
186
Rok wydania
2014
Kategoria
E-booki
Producent
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Opinia użytkowników
-
Opinie oraz Recenzje
Bożena T.
28.11.2024
Przesłane opinie / recenzje pomogą ułatwić decyzję zakupową innym odwiedzającym
Jeżeli tylko korzystać z oferowanego preparatyka i analiza związków naturalnych podeślij swoją opinię. Napisz jakie są Twoje wrażenia z korzystania, czy jesteś usatysfakcjonowany z produktu oraz czy relacja jakość / cena jest wystarczająca.