Nadwaga i otyłość dotyczą coraz obszerniejszej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, w dodatku tych działających niekorzystnie, np. Powodujących przewlekły stan zapalny, co przyczynia się do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych.
Głównym celem terapii otyłości jest trwałe obniżenie masy ciała, ale presja związana z chęcią uzyskania prędkich efektów sprawia, iż pacjenci często sięgają po rozwiązania niedostosowane do ich możliwości.
W dłuższej perspektywie nie przynosi to pożądanych rezultatów, a choćby może nasilać proces odkładania się tkanki tłuszczowej. Książka „Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości" to kompendium wiedzy, które pozwala zrozumieć przyczyny przejadania się oraz stanowi pomoc w wypracowaniu zrównoważonej równowagi żywieniowej, która zezwala na trwałą normalizację masy ciała.
Publikacja dedykowana jest przeważnie osobom z nadwagą i otyłością, określającym siebie jako „uzależnione", np. Od słodyczy, doświadczającym niekontrolowanych napadów apetytu i ich bliskim i specjalistom opiekującym się pacjentami z nadmierną masą ciała: dietetykom, lekarzom, terapeutom.