Rodzajów „leczniczych trunków”, tak alkoholowych, jak i bezalkoholowych jest mnóstwo. W tej książeczce zaprezentuję receptury kilku rodzajów, z których za najsmaczniejsze i za najmocniej wartościowe dla naszych organizmów uznaję nalewki, miody, piwa, sbitienie i kwasy. Wydaje mi się za ważne w dzisiejszej dobie zapoznanie z możliwościami użycia części roślin do wyrobu leczniczych napojów, podanie receptur wielu bardzo wartościowych miodów, kwasów, piw i napojów ziołowych, z których wszystkie będą posiadały obszerniejsze bądź mniejsze wartości lecznicze, a ponadto zdecydowana większość z nich będzie należycie smakować. Tak więc będą to lecznicze napoje nie tylko dla „ciała”, ale i dla „ducha” (jeśli można użyć takich określeń). Oczywiście najważniejsze będzie wykorzystanie leczniczych napojów w kuracji najróżniejszych chorób, nie jako leków głównych, stanowczych, lecz pomocniczych, wspierających terapię. Istotne ponadto będzie, ich użycie w profilaktyce medycznej. Nie mniej istotna będzie w dodatku ich wartość spożywcza.