Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako znaczny komponent bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab.
Wiesława Pływaczewskiego, a także mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy równocześnie osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki temu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, ukazując różnorodne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego.
(...) praca gromadzi 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje w głównej mierze wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej.
Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak także odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie zawiadamia kierunki dotychczasowych dociekań naukowych.
Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności,w dodatku wszelkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.