Galliano l’Autentico to złoty likier ziołowy z Włoch, prosto rozpoznawalny dzięki wysokiej, żłobionej butelce, inspirowanej rzymskimi kolumnami. Twórcą Galliano l’Autentico jest Arturo Vaccari, gorzelnik z Livorno w Toskanii. Likier jest aromatyzowany ponad 30 ziołami i przyprawami, produkowany od 1896 roku w regionie Piemont we Włoszech. Produkcja tego likieru ma bardzo bogatą historię. Oryginalnie został wykonany przez Fratelli Maraschi SPA, producenta z Turynu, założoną w 1888 roku słynącej z produkcji win prosecco i aromatycznych wermutów.Galliano l’Autentico – ziołowy likier z TurynuGalliano l’Autentico zostało opracowane w Cheri, drobnym miasteczku położonym wysoko u podnóża włoskich Alp. Ta lokalizacja jest ważna, ponieważ to właśnie tam rośnie dużo ziół i przypraw stosowanych w likierze. Choć receptura likieru Galliano l’Autentico jest pilnie strzeżoną tajemnicą producent dzieli się z nami informacją na temat niektórych z nich. Likier składa się z garści ekstraktów z anyżu śródziemnomorskiego, jałowca, krwawnika piżmowego, anyżu gwiazdkowatego, lawendy, mięty pieprzowej, cynamonu i wanilii. Powstaje w wyniku maceracji tych i innych ziół przez 48 godzin w neutralnym roztworze alkoholu i wody, a następnie destylowany jest w nieznacznym alembiku (mniej niżeli 100 litrowym), który zarezerwowany jest do produkcji Galliano. Galliano l’Autentico to aromatyczny likier o smaku w którym na pierwszy plan wysuwają się anyż i mięta pieprzowa i świeże zioła, cynamon, imbir i cytrusy. Ładnie zbalansowany Galliano l’Autentico stanie na wysokości zadania samodzielnie albo w drinkach....