Bukiet tego rumu przypomina banany flambéed, suszone figi, i rodzynki. Całość wyjątkowo dobrze zbalansowana a na podniebieniu zadowala długim posmakiem. Zasobność aromatów otwierają migdały i winogrona, a następnie dopełnia wytrawna nuta dymu. Złożony smak okrasza intensywny finisz.Złoty medal i 93 punkty na Beverage Testing Institute w Chicago 2004 roku.
marka Plantation powstaje na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca błyskawicznie zdobył podziw w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swym portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin, a także Plantation Rum.
Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year w trakcie rozdania Golden Rum Barrel Awards i tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.