Żubrówka (znana dodatkowo w wersji angielskiej jako Bison Vodka i Bison Grass Vodka albo po niemiecku Grasovka ) - aromatyzowana wódka destylowana na bazie żyta.
Żytni spirytus rektyfikowany jest mieszany z wywarem z turówki wonnej ( Hierochloe odorata ), gatunku trawy nazywanej potocznie żubrówką, rosnącej w lasach Puszczy Białowieskiej. Dzięki niej wódka uzyskuje szczególny smak, , a także żółtawy kolor. Każda oryginalna butelka Żubrówki zawiera jedno źdźbło tej rośliny.
Początki produkcji żubrówki w Polsce datowane są na XVII w., a już w XVIII w. Stała się ona jednym z ulubionych trunków polskiej szlachty. W 1926 r. Marka Polmos opracowała sposób masowej produkcji żubrówki, której znak towarowy później zarejestrowała i do dzisiaj jest jego właścicielem, a także producentem wódki. Poza Polską żubrówka wytworzona jest w wielu innych krajach pod różnymi nazwami, m.in. W Rosji ( Зубровка ), Stanach Zjednoczonych ( Wisent Vodka ), na Ukrainie ( Zubrivka ), na Białorusi, a także wCzechach.
Żubrówka z reguły serwowana jest indywidualnie, schłodzona albo w postaci drinku wymieszana z sokiem jabłkowym.
Limitowana edycja Żubrówki w spektakularnie zdobionej, kryształowej karafce to rewelacyjny pomysł na wytworny podarunek.