Polska whisky zbożowa rodzaju single grain - destylowana niewielkimi partiami w jednej gorzelni, znajdującej się gdzieś w Beskidzie Śląskim. Dojrzewa trzy lata w beczkach o objętości 225 litrów, wytwarzanych z polskiego dębu. Nie jest barwiona karmelem ani poddawana filtracji na zimno. Powstała we współpracy ze światowej sławy mistrzem gorzelniczym Johnem McDougallem, który kierował takimi destylarniami jak: Springbank, Laphroaig, Balvenie, Tormore i Ladyburn. Ta kooperacja pozwoliła stworzyć towar stanowiący genialny przykład cierpliwości i wytrwałości w twórczej pracy nad ambitnym projektem - stworzeniem pełnego wyrazistości alkoholu, który oddałby sprawiedliwość polskiemu zbożu, pochodzącemu z czystych regionów i sprawdzonych upraw. Efektem jest whisky zarazem przyjemna i nietrudna w piciu, która trafi w gusta fanów i miłośniczek alkoholi tyleż potężnych i zasadniczych, ile subtelnych i złożonych. Korzystnie wypada w drinkach, jak i na kostkach lodu.
Kolor: złoty. Zapach: owocowo-miodowy z nutami wanilii i tostów oraz niuansami ziół. Smak: dobra, oleista konsystencja; napój jest słodko-pikantny, czuć w nim miód, świeże owoce, dębinę, przyprawy korzenne, zwłaszcza pieprz. Finisz: przeciętnie-długi, pieprzny.
Ponieważ napój nie jest odfiltrowany na zimno, schłodzenie i rozcieńczanie go wodą może wywoływać zmętnienie.