Owoce derenia jadalnego są znane w konwencjonalnej medycynie ludowej już od wieków. Roślinę tę ceni się za obszerne parametry prozdrowotne i bogate możliwości, jakie proponuje w polskiej kuchni. Dereń znany jest z dobroczynnego wpływu na ludzki organizm - stosuje się go w leczeniu anemii oraz w razie dolegliwości żołądkowych.
linia Polskie Nalewki pojawiła się w sklepach w 2014 roku i od tego czasu ciesząc się zainteresowaniem konsumentów, wciąż poszerza swoje portfolio smaków. Nalewka z owoców derenia bazuje na wiekowym, szlacheckim trunku, który w czasach dworskich był stałą atrakcją na stołach królów, a także arystokratów.
Nalewka charakteryzuje się odżywczym, cierpkim smakiem, w którym wyczuwalna jest także wspaniała kwasota. To profil, który bez dwóch zdań nie podbije kubków smakowych każdego,bezapelacyjnie trafi do tych osób, które lubią solidne i intensywne wrażenia na podniebieniu.
Producentem tego napoju jest Mundivie (dawniej Toorank), polska marka z gminy Jasienica, w województwie śląskim.