Jeden z najbardziej słowiańskich i tradycyjnych trunków, którego smakowe i zdrowotne właściwości stały się już niemal legendą. Śliwowicę stwarza się przeważnie w Europie Środkowo-Wschodniej oraz na Półwyspie Bałkańskim z destylowanej śliwki. Owocowy spirytus leżakuje w dębowych, selektywnie wybranych beczkach, dzięki którym napój nie jest przezroczysty, lecz ma subtelne, bursztynowe refleksy.
Ta regionalna Śliwowica jest powodem do dumy mieszkańców Łącka. Charakteryzuje się silnym, śliwkowym profilem smakowym, a także intensywnym aromatem. Do jej produkcji wykorzystuje się przezroczyście czystą, górską wodę, a śliwki to wysokiej jakości produkt krajowy.
Ukoronowaniem tego napoju jest butelka o nietypowym zarysie rombu, której szkło imitujące przezroczystość lodu, nieprzeciętnie prezentuje się na stole w trakcie nieszablonowych uroczystości. Ta Śliwowica będzie także idealnym prezentem dla przyjaciół zza granicy.