Portugalskie różowe wino o kolorze francuskich róż z Prowansji i aromacie słodkiej, czerwonej porzeczki z nutą białych kwiatów. Potężnie owocowe z posmakiem beczki z francuskiego dębu, zaskakuje zgrabnym połączeniem struktury wina czerwonego i owocowej świeżości białego.
Portugalski producent Niepoort rozpoczął produkcję win różowych w 1999, chcąc dowieść, że wina o takim kolorze mogą konkurować jakościowo z winami czerwonymi i białymi. Redoma Rose pierwszy miesiąc dojrzewa w dębowych beczkach, po czym przelewana jest do stalowych kadzi, gdzie spędza sześć miesięcy, dzięki czemu zachowuje swoją owocową świeżość równocześnie nabierając lekkich zapachów charakterystycznych dla beczki. To nadaje jej oryginalnego charakteru i powoduje, iż wino bardziej nadaje się do posiłków aniżeli do picia samego. Sugerowane zwłaszcza do lekkich dań, takich jak owoce morza, ryby, drób, a także dań wegetariańskich, zwłaszcza z serami.