Idea stworzenia wina łączącego szczepy z dwóch znamienitych regionów portugalskich- Dao i Douro, zrodziła się przed wieloma laty w sercu Rolfa Niepoorta, jako trunku łączącego orzeźwiającą elegancję i potencjał starzenia win z Dao z mocą i strukturą win z Douro, a zatem dojrzałość owoców z jednej strony, z drugiej zaś aromaty igliwia i mineralność terroirs w Dao. Połączono zatem dwa odmienne wina w równych proporcjach, wywodzące się ze nadzwyczajnych winnic o krzewach liczących co najmniej sześć dekad: z Douro ze zbieranych ręcznie we wrześniu winogron Touriga Franca i Tinta Roriz, z Dao- ze szczepów Touriga Nacional, Tinta Amarela and Tinto Cão; fermentowanych w małych beczkach przez 30 dni a następnie w beczkach z dębu francuskiego poprzez 20 miesięcy. Końcowym efektem jest wino o bardzo złożonym aromacie z nutami korzeni, sosny, kwiatów i czerwonych owoców. Żywiołowa mineralna kwasowość wyczuwalna jest na podniebieniu, wraz z olśniewającą i dobrze wyważoną strukturą, bogatymi i perfekcyjnie zintegrowanymi taninami, smakiem rześkich owoców i finiszem- długim, przyjemnym i gładkim. Niewątpliwym atutem wina jest wybitny potencjał starzenia.