Wino ma wiśniowy lekko złamany pomarańczem kolor, co jest rezultatem przechowywania w dębie. Zachowuje aromaty owocowe standardowe dla win młodych, ale długi okres (24 mc) leżakowania w barricas z najwyżej lubianego francuskiego dębu czyni je wyraźnie bardziej zrównoważonym. Dzięki czemu wino jest koliste na podniebieniu. Ma przyjemne i intensywne nuty wanilii i tytoniu, pieczonego tosta, a także wyraźne taniny. Długi finisz zachęca do picia. Optymalna temperatura spożycia wynosi 17-18 st. C.cieszyć się pełną gamą smaków najlepiej dotlenić wino przez około pół godziny po odkorkowaniu.
Winnica Bodegas Hermanos Pecina to śladowa winnica położona w miejscowości San Vicente de la Sonsierra nad rzeką Ebro, w samym sercu Rioja Alta. Bracia Pecina produkują wina z niezwykłą starannością i trosceą o ich jakość, bez używania chemicznej klaryfikacji oraz filtracji. Rioję z Bodegas Hermanos Pecina znamionuje moc, charakter i wyraźny, tradycyjny fason. Silne aromaty dojrzałych owoców uzupełniają cudone aromaty beczki - wanilii, toffi, kawy czy tytoniu. Wina zostały docenione poprzez krytyków międzynarodowych, w tym Roberta Parkera, który wyjątkowo wysoko ocenił Senorio de P. Pecina Crianza, Reserva, czy Gran Reserva.
Przyjacielem i wielkim fanem win Senorio de P. Pecina jest sławny były piłkarz FC Barcelona, a aktualnie trener - Jose Mari Bakero.
Nagrody:
90 pkt. Robert Parker
90 pkt. Stephen Tanzer's International Wine Cellar USA
88 pkt. I-Winereview USA
w sytuacji zainteresowania potężnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.