Wino ma wiśniowy, lekko złamany pomarańczem kolor, co jest konsekwencją przechowywania w dębie. Zachowuje aromaty owocowe standardowe dla win młodych, lecz długi okres (24 miesiące) leżakowania w barricas z najwyżej lubianego francuskiego dębu, czyni je wyraźnie bardziej zrównoważonym. Dzięki czemu wino jest koliste na podniebieniu, ma przyjemne i intensywne nuty wanilii i tytoniu, pieczonego tosta oraz wyraźne taniny. Długi finisz zachęca do picia. Stosowna temperatura spożycia wynosi 17-18 st. C.cieszyć się pełną gamą smaków najlepiej dotlenić wino poprzez około pół godziny po odkorkowaniu.
Winnica Bodegas Hermanos Pecina to nieduża winnica położona w miejscowości San Vicente de la Sonsierra nad rzeką Ebro, w samym sercu Rioja Alta. Bracia Pecina produkują wina z niezwykłą starannością i dbałością o ich jakość, bez stosowania chemicznej klaryfikacji oraz filtracji. Rioję z Bodegas Hermanos Pecina cechuje moc, charakter i wyraźny, klasyczny fason. Silne aromaty dojrzałych owoców uzupełniają cudowne aromaty beczki - wanilii, toffi, kawy czy tytoniu. Wina zostały docenione przez krytyków międzynarodowych, w tym Roberta Parkera, który niezwykle wysoko ocenił Senorio de P. Pecina Crianza, Reserva, czy Gran Reserva.
Przyjacielem i wielkim fanem win Senorio de P. Pecina jest sławny były piłkarz FC Barcelona, a aktualnie trener - Jose Mari Bakero.
Nagrody:
90 pkt. Robert Parker
90 pkt. Stephen Tanzer's International Wine Cellar USA
88 pkt. I-Winereview USA